Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Lamm i rödvin med parmesan­potatismos

12 apr, 2024 
AvCatarina König
Recept på lamm i rödvin med parmesanpotatismos
Catarina König
Mört lamm i rödvin med parmesanpotatis osar lyx men är ändå lätt att tillaga. Perfekt när du vill bjuda på något med det lilla extra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #5 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffelBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Pizza med edamamepesto, burrata & tryffel

Lamm i rödvin med parmesan­potatismos

Mört kött som faller isär med extra lyxigt potatismos. Mums!

Annons

4 portioner

Du behöver:

800–900 g lammlägg
Salt
Nymalen svartpeppar
Smör, att steka i
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
200 g rotselleri
2 msk tomatpuré
5 kvistar färsk timjan
2 kvistar rosmarin
5 dl rött vin
5 dl vatten
Salt, efter smak

Parmesanpotatismos:

800 g mjölig potatis
½–¾ dl riven parmesan
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
100 g smör
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Rivet citronskal
Riven parmesan
Färsk rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra lammläggen runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn på lammläggen runt om hastigt så de får fin färg.
  2. Skär lök och vitlök grovt, och skär rotsellerin i mindre tärningar. Fräs lök, vitlök och rotselleri i en klick smör i en ugnsfast gryta.
  3. När löken är glansig, tillsätt tomatpuré och låt rostas med i grytan någon minut. Ha sedan i färsk timjan och rosmarin. Tillsätt vin och vatten och salt, låt koka upp.
  4. Lägg i lammläggen, lägg på locket och låt koka ca 15 minuten på plattan på medelhög värme. Sätt sedan in i ugnen ca 3 timmar tills köttet bara faller av benet. När köttet är klart – sila såsskyn och låt skyn koka ned till hälften i en ny kastrull.
  5. Parmesanpotatismos: skala och koka potatisen i saltat vatten. Smält samman, grädde, mjölk och smör i en kastrull. Håll varmt.
  6. Häll av potatisen och pressa genom en potatispress. Tillsätt riven parmesan och ha successivt i smör- och gräddmjölken och rör ihop till ett fint mos.
  7. Smaka av med salt och eventuellt malen svartpeppar.
  8. Servera det möra lammlägget till det fluffiga moset och toppa med den goda skysåsen. Dekorera med citronzest, riven parmesan och rosmarin.

Foto: Catarina König

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons