Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Nazuk Turdieva är vinnaren av Sveriges Mästerkock 2023

06 apr, 2023 
AvEva Boholm
Nazuk Turdieva är vinnaren av Sveriges Mästerkock 2023
Den rafflande finalen i Sveriges Mästerkock 2023 stod mellan butiksmedarbetaren Fanny Werngren och svetsaren Nazuk Turdieva. Nu är vinnaren äntligen korad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

När Nazuk lagar mat lägger hon ner både hjärta och själ i de kulinariska läckerheterna. Hennes kreativa recept gjorde att hon vann Sveriges mästerkock 2023 och hon har just gett ut sin andra kokbok. Det var för tre år sedan, under pandemin, som intresset för matlagning tog fart hos Nazuk Turdieva.

– Jag har visserligen alltid varit intresserad av mat – mest av att äta den! Men kreativiteten och lusten att experimentera i köket kom när jag och min sambo tvingades vara hemma mycket och inte kunde umgås med släkt och vänner på grund av corona.

Annons

– Matlagningen blev plötsligt viktig då, när det inte fanns så mycket annat att göra. Det var kul att överraska min sambo med nya maträtter. För mig handlar matlagning om kärlek, både till råvarorna som man arbetar med och till den eller dem som man vill skämma bort med sin mat.

Det nyfunna matlagningsintresset ledde till att Nazuk tillsammans med sin mamma och bror ställde upp i och vann SVT:s kocktävling – Bäst i köket 2021.

– Mamma är superduktig på matlagning. Hon är uppväxt i Kazakstan och har uiguriska rötter. Hon har lärt mig väldigt mycket om matlagning – både svensk och uigurisk.

Två år senare bestämde sig Nazuk för att ställa upp i ännu en tävling, Sveriges mästerkock i TV4. Även denna gång tog hon hem segern – och ett kokbokskontrakt.

Annons

Är du en utpräglad tävlingsmänniska?

– Nej, inte alls! Men tidspressen i en kocktävling gör att matlagningen får nya, spännande dimensioner. Adrenalinpåslaget och kicken när man klarat en utmaning är obeskrivlig!

Lagar du helst uigurisk eller svensk mat?

– Jag älskar båda köken lika mycket, så det blir lika mycket av varje.

Föredrar du att laga mat för många eller för bara några få?

– Definitivt för bara några få! Det blir ganska stressigt att få till logistiken vid stora middagar. Med mindre sällskap kan jag lägga ner min själ och en massa kärlek på rätterna som jag ska bjuda på. Då blir matlagningen mer kreativ och själfull. Och då smakar maten allra bäst!

Nazuk Turdieva
Ålder: 29 år.
Familj: Sambon Tobias, mamma Maria, syskonen Ipara, Frida och David.
Bor: I Boden.
Yrke: Svetsare på en lastbilsfabrik.
Aktuell: som vinnare av Sveriges mästerkock 2023 och nya kokboken Nazuks goda, från chimichurri till köttbullar(Bonnier fakta). Hennes första bok heter Bäst i köket.
Följ: @nazukturdieva

Annons
Nazuks kokbok <i>Nazuks goda, från chimichurri till köttbullar</i>

Nazuks goda Scampipasta

Den här rätten känns lite lyxig tack vare scampiräkorna och tar cirka 30 minuter att tillaga!

Här är receptet på Nazuks goda scampipasta

4 port

Annons

Du behöver:

300 g tagliatelle
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, tunt skivad
1 röd chili, finhackad olivolja
150 g cocktailtomater
1 citron (rivet skal)
2 msk kapris
2½ dl vitt vin
400 g rå scampi
Salt
50 g smör
2–3 msk hackad persilja
1 dl pastavatten

Gör så här:

  1. Koka pastan. Spara sedan 1 dl av pastavattnet.
  2. Fräs under tiden lök, vitlök och chili i en panna med rikligt med olivolja på ganska hög värme i cirka 1 minut. Tillsätt tomater i klyftor, rivet citronskal och kapris. Fräs i ytterligare 2 minuter.
  3. Sänk värmen och tillsätt vinet. Låt puttra ca 15 minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt scampin i såsen, salta och rör om. Vänd ner pastan i räksåsen. Tillsätt smör, hackad persilja och pastavatten. Rör om tills pastan är krämig och smöret har smält. Servera genast.

Foto: Eva Hildén
Recept: Nazuk Turdieva ur boken Nazuks goda, från chimichurri till köttbullar. (Bonnier Fakta)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons