Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lär känna vinlandet Sverige – Elin Grube guidar

23 feb, 2024 
AvElin Grube
Lär känna vinlandet Sverige – Elin Grube guidar
Mot alla odds har Sverige börjat göra sig ett namn som vinland. ELLE mat & vins dryckesexpert Elin Grube skålar i, och tar tempen på, svenskt vin. Och tipsar om vilka producenter som sticker ut något alldeles extra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Från att ha varit ett land utan någon som helst vintradition har Sverige plötsligt blivit intressant ur ett vinperspektiv, och många entusiaster blickar nu nyfiket mot vingårdarna i södra Sverige. Vinkartan har helt enkelt börjat ritas om – och många experter spår en lysande framtid för svenskt vin.

Jämfört med många andra vinländer, som till exempel Frankrike och Italien, är Sverige inget vinland med en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Nej, här finns inga släktträd med erkända vinmakare som jobbat fram traditioner och skapat världsberömda ”châteaus”. Men här finns inte heller några hårda vinlagar om vilka druvor som får planteras var, eller hur lång tid man måste lagra sina viner. Något som i många fall kan bakbinda nytänkande vinentreprenörer. I Sverige är luften lite mer fri – och det har bäddat för stor nyfikenhet och experimentlusta.

Skepparps vingård i Kivik anordnar vingårdsvandringar, provningar – och inte minst en populär vinfestival varje sommar.
Skepparps vingård i Kivik anordnar vingårdsvandringar, provningar – och inte minst en populär vinfestival varje sommar.

Sveriges svala klimat kan få många solälskare att längta till varmare breddgrader. Men när det kommer till vinodling har det många fördelar. Inte minst i en värld där klimatförändringarna hotar vinproduktionen i länder som redan kämpar mot torka och bränder. I takt med att svenska vinodlare lär sig mer om sin ”terroir”, alltså växtplatsernas förutsättningar vad gäller till exempel jordmån, soltimmar och växtläge, hittar man också rätt plats för rätt druvor.

Annons

I Sverige började man odla vin för drygt 20 år sedan och idag finns det upp emot 40 kommersiella vingårdar som producerar vin till försäljning, i både mindre och större skala. På Ästad vingård, vackert beläget vid Åkulla bokskogar cirka 20 minuter med bil från Varberg, odlas ekologiska druvor av bland annat sorten solaris. En så kallad PIWI-druva som är framställd för att mogna snabbare i kalla klimat och stå emot mögelangrepp. Här planterades de första vinstockarna 2011 och idag odlar man druvor på totalt åtta hektar, hälften planterade i Ästad och hälften i Morup, en vingård belägen vid havet.

På Ästad vingård jäser man vinet på både ståltank, ekfat och i betongägg.
På Ästad vingård jäser man vinet på både ståltank, ekfat och i betongägg.

Utmaningen med att odla vin i Sverige är den förrädiska vårfrosten – och köldknäpparna som kan komma även mitt i sommaren. Det lite svalare klimatet leder dock till att druvorna får hög syra och fräschör. Och det är en bra förutsättning för att skapa mousserande viner. Något Ästad vingård vill satsa på.

Annons

I vingårdarna har man också testplanterat lite mer internationellt erkända chardonnay och pinot noir, två klassiska druvsorter som man bland annat använder för att tillverka champagne.

– Vi vill göra vin i världsklass. Och nu börjar vi verkligen tro på att det är möjligt, säger Claes Bartoldsson, vinmakare på Ästad vingård, som vill sätta svenskt bubbel på kartan.

Vinerna från gården har länge varit tillägnade Ästads egna vinprovningar och som vinservering till någon av rätterna på stjärnkrogen Äng som ligger i anslutning till Ästad vingård. Men i våras släpptes den första flaskan från Ästad i Systembolagets tillfälliga sortiment. En milstolpe, menar Daniel Carlsson som är vd på Ästad vingård och en del av ägarfamiljen.

– Framåt är planen att växla upp produktionen från 30 000 flaskor till 300 000 flaskor, säger Daniel.

På Ästad vingård satsar man framför allt på att göra mousserande vin på druvan solaris.
På Ästad vingård satsar man framför allt på att göra mousserande vin på druvan solaris.

En jättesatsning – och planerna på att bygga ytterligare ett vineri på gården är i full gång. Här på Ästad har man också lagt mycket tid och pengar på att utveckla ett besöksmål så att alla delar i livsnjutet får plats. Här finns lyxiga rum att bo i och en modern spaanläggning.

Annons

På Kullabergs vingård i Skåne gör man allt från vin och cider till ädeldestillat (sprit gjord på pressrester från druvor och bär), och på Vejby vingård på Bjärehalvön gör man vin i qvevri. Lerkrus som traditionellt använts inom vintillverkning i Georgien sedan tusentals år.

I de svenska vingårdarna kan man, förutom populära solaris, även hitta druvor som rondo, souvignier gris, muscaris och cabernet cortis. På Arilds vingård på Kullahalvön i Skåne växer och frodas närmare 30 hektar (att jämföra med 60 fotbollsplaner) med dessa druvor, vilket gör gården till den största i Sverige.

Här har äkta makarna Annette och Jonas Ivarsson byggt upp sin egen vinösa idyll – och det från scratch. När de började odla vin 2007 var det med endast 1 hektar mark.

– Det första vinet smakade fruktansvärt, säger Annette Ivarsson och skrattar.

På Vejby vingård kan du delta på vinprovning i anslutning till vingården.
På Vejby vingård kan du delta på vinprovning i anslutning till vingården.Foto Christina Uhlin

Idag producerar de vin som röner höga betyg bland vinkännare. Vinerna säljs i lokala och tillfälliga släpp på Systembolaget och till restaurang: vitt, rött och rosé – samt en och annan flaska bubbel.

Annons

På plats i vineriet har de vinmakaren Joe Roman som lockades hit från Kalifornien, där han specialiserat sig på just svalodlade druvor. Varför det blev just Sverige var mycket tack vare att han ville göra vin utan tillsatser och där man inte använder bekämpningsmedel i vingårdarna. Hans nyfikenhet på PIWI-druvor gjorde också sitt.

– Som vinmakare kan man inte komma hit och anta att man vet vad man gör. Det svenska klimatet är så utmanande och annorlunda. Sverige är ett ungt vinland, vilket är extremt lärorikt och gör en ödmjuk.

Arilds mål med sina viner är att de ska smaka av sin växtplats – och vara naturliga.

– Jag skulle aldrig spreja något i vingården som jag själv inte skulle kunna blanda i min fredagscocktail och sedan dricka, säger Joe med ett leende och fortsätter:

– Sverige gör de mest miljövänliga vinerna i världen just nu.

Arilds vingård är också ett populärt ställe för utländska praktikanter – senast en oenologistundent vars familj har vingårdar i Tyskland men som nu funderar på att köpa mark i Sverige för att odla vin även här.

På restaurang Äng i Ästad kan du njuta av viner från vingården bara ett stenkast bort.
På restaurang Äng i Ästad kan du njuta av viner från vingården bara ett stenkast bort.Kristian Sahlberg

– Vi har praktikanter från bland annat Tyskland och Frankrike vars familjer odlat vin i generationer, men som kommer hit för att de tycker att Sverige är ett spännande och nytt vinland. De vill lära sig mer om ekologisk vinodling och PIWI-druvor, och vi får ett bra utbyte av kunskap, säger Annette Ivarsson.

Annons

Till flaskornas etiketter jobbar man dessutom med lokala konstnärer, och i restaurangen bjuds mat på lagad på närodlade råvaror. Vill man bo över så kan man sova gott bland vinrankorna i något av Arilds glamping-tält.

Inte minst under pandemin hittade många ressugna svenskar gästvänliga vingårdspärlor på hemmaplan. Och att allt fler vill veta var grönsakerna är odlade, eller vilken gård köttet kommer från, speglar idag också av sig på vinet – som många vill ska ha en tydlig adress. Men när man väl är på plats på en svensk vingård, kommer det bli möjligt att köpa med sig en flaska vin, så kallad gårdsförsäljning? Nja. Senast man utredde frågan på allvar var 2009, och då klubbades ett nej igenom i EU-rätten. Man menade då att svensk gårdsförsäljning skulle diskriminera utländska dryckesproducenter och gå emot det svenska alkoholmonopolet.

Nu ligger dock en motion som menar att gårdsförsäljning skulle gynna hela den svenska turistnäringen och inte minst landsbygden. Mycket med hänvisning till Finlands godkännande till gårdsförsäljning, som har visat sig ha positiva effekter på både turism och ökade arbetstillfällen. Om något beslut för svensk gårdsförsäljning fattas under årets lopp är ännu oklart – frågan är komplicerad och regelverket snårigt. Men många hoppas.

Annons

En sak är i alla fall säker – den svenska vinnäringen växer så det knakar, och idag behöver man som svensk inte åka särskilt långt för att få en dryckesupplevelse – med lokala droppar som imponerar.

Arilds vingård jobbar med lokala konstnärer till sina vinetiketter.
Arilds vingård jobbar med lokala konstnärer till sina vinetiketter.

5 svenska vingårdar att besöka

1. Ästad vingård, Halland

Ett riktigt paradis för livsnjutaren! Svenskt bubbel på jäsning, spa med vacker utsikt, spännande aktiviteter och avsmakningsmeny på stjärnkrogen Äng med lokala råvaror. Allt mot en kuliss av storslagen natur.

Annons

2. Arilds vingård, Kullahalvön i Skåne

Sveriges största vingård. Konferens, bröllop, vinprovning eller en vinös middag? Vill du sova över erbjuds både hotellrum och fina glampingtält belägna mitt i vingårdarna.

3. Flädie mat & vingård, Skåne

Nära kusten i Bjärred väster om Lund finner du en charmig gårdsmiljö med vinodling i fokus. Här kan du gå på vinprovning, bada i pool och njuta av god mat på lokala råvaror.

4. Skepparps vingård, Kivik

Skepparps är berömda för sitt bubbel – både en brut och en rosé –som är riktigt bra! På gården finns också15 000 äppelträd som används till att producera Skepparps cider. Gå på en vingårdsvandring eller en provning, eller varför inte besöka deras vinfestival ”Smaka svenska viner”i slutet av juli?

5. Gute vingård, Havdhem på Gotland

Gute vingård är en ekologisk vin-oas på Gotland som hör till en av Sveriges äldsta vingårdar. Här kan du gå guidade visningar, delta i en vinprovning eller hjälpa till med vinskörden. Vill du bo över finns gårdshotell, och även butik och restaurang.

Foto: Kristian Sahlberg, Elin Grube, Alexandra Bengtsson/TT, Håkan Bengtsson, Christina Uhlin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons