Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 nyttiga livsmedel som är i säsong i vår

15 apr, 2018 
AvHanna Carlsson
Tacos med lax och sparris – gott och nyttigt!
Våren är här och säsongens råvaror likaså. Att äta mat som är i säsong smakar mer, kostar mindre och är även bra för miljön. Här listar vi några av vårens nyttigaste livsmedel. Varför inte göra tacos med lax och sparris?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Vild lax

Våren är högtid för den vilda laxen. Att äta lax regelbundet har en rad hälsofördelar. Fet fisk är nämligen inflammationshämmande samtidigt som den skyddar din kärl. Dessutom är den feta fisken bra för huden och hjälper till att bygga upp muskler för den som tränar.

Recept: Sesampanerad lax med krämig röra

Sesampanerad lax med krämig röra.
Sesampanerad lax med krämig röra.

2. Sparris

Med en säsong som startar i slutet av april och är över redan vid midsommar, gäller ta vara på tiden med den färska sparrisen.

Annons

Primören är inte bara ofantligt god, den har också ett lågt kaloriinnehåll och är fulladdad med vitaminer, antioxidanter och värdefulla spårämnen som magnesium, zink och selen. Dessutom innehåller sparris mängder av kostfibrer.

Recept: 10 snabba sparris-recept

Sparris är gott och nyttigt!
Sparris är gott och nyttigt!

3. Rädisor

Den fantastiska vårprimören är en riktig hälsobomb. Rädisor är rika på kostfibrer vilket kan lindra magproblem och ta hand om tarmarna. De är även fulla av C-vitamin och zink, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret. Inte nog med det, rädisan har dessutom en rensande effekt och hjälper till att rensa bort gifter från levern, gallblåsan, magen och tjocktarmen.

Annons

Recept: Laxsallad med rädisor och cream cheese

Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.
Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.

4. Rabarber

Lägg rabarber på vårens suraste primör. Rabarbern har flera dokumenterade hälsofördelar. Bland annat pekar forskning på att en ingrediens i rabarbern kan döda cancerceller på rekordfart.

Men ät lagom, rabarber är nämligen rikt på oxalsyra, som i stora mängder kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.

Recept: Goda recept med rabarber

Goda recept med rabarber.
Goda recept med rabarber.

5. Gräslök

Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Dessutom bidrar gräslöken till att sänka kolesterolvärdet samt håller blodsocker-nivåerna i balans. Gräslöken förhöjer smaken och passar till all sorts matlagning.

Annons

Recept: Krämig getost med gräslök och granatäpple

Krämig getost med gräslök och granatäpple.
Krämig getost med gräslök och granatäpple.

6. Nässlor

Nässlor har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under århundraden. Visserligen är den ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en omtyckt vårprimör i matlagningen.

Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de järn, karoten, vitamin A och C samt de flesta viktiga mineraler. Nässlor är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.

Recept: 6 recept med nässlor + tips hur du lyckas

Nässlor är nyttigt!
Nässlor är nyttigt!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons