Annons

Annons

Därför ska du äta olivolja tillsammans med choklad

Har du testat att ringla lite olivolja över chokladen? Förutom att det blir en spännande smakupplevelse har det visat sig ha flera hälsofördelar.

Testa att ringla lite olivolja över chokladen! Foto: IBL

Testa att ringla lite olivolja över chokladen! Foto: IBL

I en studie gjord av European Society of Cardiology kunde forskare se att en kombination av mörk choklad och kallpressad olivolja gav hälsovinster i form av minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Så gick studien till

Studien var liten och pågick endast i 28 dagar med 26 deltagare där var och en hade åtminstone tre riskfaktorer för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (till exempel rökning, högt blodtryck, genetiska förutsättningar). Deltagarna var fördelade på 14 män och 12 kvinnor och gruppen fick under fyra veckor äta 40 gram mörk choklad dagligen. Under två veckor fick deltagarna äta choklad med 10 procent kallpressad olivolja och under de resterande två veckorna byttes olivoljan ut mot 2,5 procent rött äpple.

Annons

– Vi såg att små, dagliga portioner av mörk choklad med adderad naturlig polyfenol (en antioxidant som återfinns i växter, reds.anm.) från kallpressad olivolja var associerad med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Dr. DiStefano, en av forskarna bakom studien.

Läs även: 12 anledningar att äta mer choklad

Förbättrad hjärthälsa

Forskarna kunde se att kombinationen mörk choklad och kallpressad olivolja gav flera indikationer på att deltagarnas hjärthälsa förbättrades. De kunde också se att deltagarna fick högre värden av det goda kolesterolet och ett lägre blodtryck i jämförelse med i början av studien.

Njut av chokladmousse med mörk choklad redan ikväll – och passa på att ringla lite olivolja över den för en ökad smakupplevelse och de hälsosamma effekterna!

(0)

Annons

Laddar