Annons

Annons

Omvandlingstabell bakning

Många bagare använder vikt istället för volym när de anger sina recept, men om man inte har någon köksvåg kan det vara svårt att veta hur mycket olika ingredienser väger. Här är en omvandlingstabell!

Omvandla vikt till volym när du bakar! Foto: IBL

Omvandla vikt till volym när du bakar! Foto: IBL

Vad väger en deciliter mjöl? Hur mycket väger en matsked vatten? Och hur vad motsvarar en matsked socker i gram? Att läsa recept kan vara knepigt, speciellt om du saknar en köksvåg. Men bara lugn, med hjälp av vår omvandlingstabell kan du lätt få rätt proportioner när du bakar!

1. Vatten och vätskor

Vatten: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Grädde: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Mjölk: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Kaffe: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Smör: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Olja: 1 dl = 90 g, 1 msk = 13 g, 1 tsk = 3 g

2. Socker

Strösocker: 1 dl = 100 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Farinsocker: 1 dl = 80 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 4 g
Muscovadosocker: 1 dl = 80 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 4 g
Florsocker: 1 dl = 60 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 2 g
Honung: 1 dl = 140 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 7 g
Sirap: 1 dl = 140 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 7 g
Vaniljsocker: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g

3. Mjöl, kross och gryn

Vetemjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Grahamsmjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Rågmjöl: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Mandelmjöl: 1 dl = 50 g, 1 msk = 7 g, 1 tsk = 3 g
Dinkelsikt: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Dinkel fullkorn: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Potatismjöl: 1 dl = 75 g, 1 msk = 12 g, 1 tsk = 4 g
Krossad råg: 1 dl = 70 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 6 g
Krossat vete: 1 dl = 70 g, 1 msk = 11 g, 1 tsk = 6 g
Havregryn: 1 dl = 35 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 3 g

4. Kryddor

Kakao: 1 dl = 40 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 2 g
Kardemumma: 1 dl = 70 g, 1 msk = 10 g, 1 tsk = 3 g
Kanel: 1 dl = 40 g, 1 msk = 6 g, 1 tsk = 2 g
Salt: 1 dl = 120 g, 1 msk = 17 g, 1 tsk = 6 g
Havssalt: 1 dl = 100 g, 1 msk = 20 g, 1 tsk = 5 g
Bakpulver: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g 1 tsk = 5 g
Bikarbonat: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g
Hjorthornssalt: 1 dl = 60 g, 1 msk = 15 g, 1 tsk = 5 g

5. Nötter, frön och russin

Mandel: 1 dl = 65 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Hasselnötter: 1 dl = 65 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Valnötter: 1 dl = 55 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Sesamfrön: 1 dl = 70 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Kokos:1 dl = 35 g, 1 msk = 7 g, 1 tsk = 2 g
Linfrön: 1 dl = 70 g, 1 msk = 8 g, 1 tsk = 3 g
Solroskärnor: 1 dl = 75 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Pumpakärnor: 1 dl = 75 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g
Russin: 1 dl = 60 g, 1 msk = 9 g, 1 tsk = 3 g

Digital måttbägare

Vill du göra det riktigt lätt för dig, tipsar vi om vår digitala måttbägare som finns till försäljning i Aller shop. Bägaren rymmer en liter och mäter både mängd samt vikt. Den kan dessutom omvandla vikt till volym för till exempel vatten!

Annons

Shoppa här >>

Digitala måttbägare.

Digitala måttbägare.

(1)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar