Annons

Annons

3 goda recept med norska torsken skrei

Nu är det säsong för skrei igen! Skrei är en norsk torsk av hög kvalitet, vilket gör att den är många kockars favorit. Här är allt du behöver veta om fisken, samt tre goda recept.

Skrei är en norsk torskfisk. Foto: Shutterstock

Skrei är en norsk torskfisk. Foto: Shutterstock

Varje år mellan januari och april kommer skreien till nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen från Barents hav ger fisken ett mycket delikat kött som är muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk – det är den förvandlingen som gör att torsken blir skrei.

Tillagning och näring

Skrei passar utmärkt att både ugnsbaka, pochera, rimma, koka eller steka. Förutom att fisken är god är den dessutom nyttig. Skreien lagrar fett i levern och inte musklerna, vilket gör att skreien är en av de magraste fisksorterna som finns. Trots det är den rik på omega-3-fettsyror, mineraler, vitaminer och proteiner.

Allt tas tillvara

I Norge är man noga med att inget ska gå till spillo. Därför tas inte bara filéer, rom och kinder tillvara, utan även huvud, tunga, lever och bukslag.

Annons

– Torkat skrei färdas till Italien som Stoccafisso, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien som Bacalao. Huvudet till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen åker hela vägen till Asien där den blir till en delikatess. Kind, tunga och filé tar bland annat vi i Sverige hand om, där vi äter den som lyxig säsongsrätt på väl utvalda restauranger eller hemma, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.

Här är tre goda recept! Hittar du inte skrei kan du använda vanlig torsk.

Smörstekt skrei med broccoli och hasselnötter

Till receptet >>

skrei-broccoli-hasselnotter

Stekt skrei med ägg, räkor och kaprissmör

Till receptet >>

skrei-agg-rakor-kapris

Stekt skrei med chorizo och potatismos

Till receptet >>

skrei-chorizo-potatismos

Andra gillar också:

(263)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar