Annons

Annons

Baka eget bröd till smörgåstårtan

Om du vill baka ditt eget bröd till smörgåstårtan är det här ett riktigt bra recept. Det blir till och med godare än köpt.

Baka eget bröd till smörgåstårtan.

Baka eget bröd till smörgåstårtan.

Tid: 2 timmar

Ingredienser:
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
6 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter.

Annons

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Lägg den sen i en liten smord rund form som är cirka 25 centimeter i diameter eller en avlång form som är 10X25 cm. Jäs under bakduk 20–30 minuter. Värm ugnen till 200–225°. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått en svag gyllenbrun nyans. Stjälp brödet ur formen och låt svalna. Skär i fyra delar. Om du bakar samma dag som du gör tårtorna, lägg gärna in brödet i frysen några minuter, det blir lättare att skära då.

Recept: Karin Ström och Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo

(1)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar