Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Snacksbräda med getostkräm och bakade tomater

10 dec, 2017 
AvRedaktionen
Snacksbräda med getostkräm och bakade tomater.
Det är inte alltid man orkar äta en tung måltid. Då passar en snacksbräda perfekt. Tanken är att man plockar ihop allt som man tycker om – råvaror, såser och röror – och sedan äter med rostat eller stekt bröd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tid: 1 timme

2 portioner

Du behöver:

ca 6 skivor surdegsbröd

Getostkräm:

200 g färskost

150 g getost

1-2 tsk honung

Bakade tomater:

ca 250 g cocktailtomater på kvist

2 msk olivolja

ca ½ tsk (rå-)socker

Dukkah:

1 dl hasselnötter

1 dl mandlar

1 dl sesamfrö

1 tsk malen koriander

2 tsk malen spiskummin

Belugalinser:

2 dl belugalinser

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)

1 lagerblad

1 knippe timjan

1-2 tsk valfri vinäger

Till servering:

oliver

rostade och saltade nötter och/eller mandlar

blandade salladsblad och örter

tapenade

pesto

salt och svartpeppar

olivolja

Gör så här:

Getostkräm: Blanda samman färskosten med getost och honung i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Bakade tomater: Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, strö över lite socker och salta och peppra. Baka tomaterna i mitten av ugnen tills de mjuknat och skrumpnat ihop något, ca 1-1 ½ h. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut ånga. När tomaterna är klara, höj ugnsvärmen till 175 grader för rostning av hasselnötterna och mandlarna.

Annons

Dukkah: Fördela hasselnötter och mandel i en ugnsfast form eller på en plåt och rosta i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt koriander och spiskummin och rosta vidare ett par minuter under omrörning. För över på ett fat. Hacka hasselnötterna och mandeln. Blanda samman med sesamfröna och kryddorna (Allt kan även mixas samman i en matberedare). Smaka av med salt och peppar.

Belugalinser: Skölj linserna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja tills de mjuknat men inte fått färg. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt linser, vatten (se mängdangivelse av vatten på förpackningen) och lagerblad och låt koka upp. Koka linserna till de är mjuka, ca 20 min. Låt svalna. Lyft ur lagerbladet. Repa timjanbladen från kvistarna och blanda ner i linserna tillsammans med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Rosta brödet eller stek frasigt i olivolja och skär sedan i stavar. Arrangera allt på en skärbräda eller ett fat. Servera!

Snacksbräda med getostkräm och bakade tomater.
Snacksbräda med getostkräm och bakade tomater.

Recept och foto: Pågen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons