Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Spanska tapas – 10 enkla tips och goda recept

11 jun, 2019 
AvRedaktionen
Bjud på spanska tapas med våra tips och recept.
Kontrasten mellan varma och kalla rätter är det som gör spanska tapas till en succé. Här är flera goda recept och tips på saker att köpa hem!
Annons

Fördelen med tapas är att man kan blanda många olika smaker och att alla kan hitta något de gillar. Mycket går dessutom att köpa färdigt eller går snabbt att fixa. Här är några goda förslag på en härlig tapasmeny.

Gör själv:

1. Sherryspritzer

2. Manchego- och kvittenmarmeladpinnar

3. Vitlöksräkor med persilja och citron

4. Inlagd paprika- och tonfisksallad

(Recepten hittar du nedan.)

Köp hem:

5. Inlagda sardeller

6. Chorizo (som du slantar och steker)

7. Saltade mandlar (gärna marconamandlar)
8. Serranoskinka

9. Lantbröd

10. Olivolja (att doppa brödet i)

Duka upp en härlig tapasbuffé med spanska smaker!
Duka upp en härlig tapasbuffé med spanska smaker!

1. Sherryspritzer

6 personer

Tid: 5 minuter

Du behöver:

1 flaska sherry

33 cl sodavatten

2 lime

Gör så här:

Annons

Lägg lite is i 6 stycken glas utan fot. Häll i 5 cl fin sherry i varje glas och toppa med sodavatten. Pressa över lite lime och servera med en klyfta lime.

2. Manchego- och marmeladpinnar

6 personer

Tid: 10 minuter

Du behöver:

200 g manchego

150 g kvittenmarmeladkaka (hittar du inte kvitten finns det fikon-, aprikos- eller dadelkaka)

tandpetare

Gör så här:

Skär ost och kvittenmarmelad i lika stora bitar. Sätt på tandpetare.

3. Vitlöksräkor med persilja och citron

6 personer

Tid: 15 minuter

Du behöver:

4 msk olivolja

3 vitlöksklyftor (hackade)

1 nypa chiliflagor

400 g råa skalade räkor (MSC-märkta)

saft från 1/2 citron

1 nypa flingsalt

1 näve slätbladig persilja (hackad)

Gör så här:

Värm olivolja i en stekpanna och stek vitlöksklyftor tillsammans med en nypa chiliflingor. Tillsätt räkorna och tillaga på hög värme i cirka 2–3 minuter, tills de blivit rosa. Pressa över saften från 1/2 citron och strö över persilja och flingsalt. Servera med ett gott lantbröd.

Annons

4. Inlagd paprika- och tonfisksallad

6 personer

Tid: 15 minuter

Du behöver:

5–6 hela inlagda röda paprikor på burk

150 g tonfisk på burk

2 hårdkokta ägg (i klyftor)

1 liten rödlök (hackad)

8 svarta oliver (urkärnade och halverade)

1 msk sherryvinäger

3 msk jungfruolivolja

2 msk slätbladig persilja (hackad)

flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skär den rostade paprikan i bitar, lägg på en tallrik. Strö över tonfisk, ägg, lök och oliver. Ringla över vinäger och olja, och strö sedan över persilja och krydda.

Goda tapas som är enkla att förbereda.
Goda tapas som är enkla att förbereda.

Recept: Jennifer Joyce
Foto: Myles New

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons