Annons

Annons

Nya tacosmaker till fredagsmyset

Tacos är en favorit i de svenska hemmen, men det kan vara roligt att förnya sig med spännande smaker som kyckling och mangosalsa, till exempel.

Nya tacosmaker till Melodifestivalen.

Nya tacosmaker till Melodifestivalen.

Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

Kyckling med paprika och chili

Tid: 25 minuter

4 kycklingfiléer
3 msk olivolja
1/2 gul lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
3 paprikor (gärna olika färger)
4 msk sweet chilisås
1/2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
salt

Annons

Strimla kycklingköttet i ganska små bitar och fräs i olja (gärna i en rundbottnad stekpanna) tillsammans med finhackad lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina bitar och blanda med kycklingen. Tillsätt sweet chilisås, vatten och buljongtärning. Låt allt fräsa tillsammans och smaka eventuellt av med lite salt.

Mangosalsa

Tid: 10 minuter

Även fryst, tinad mango funkar till en sådan här salsa.

2 mango
1/2 gurka
250 g körsbärstomater (delade)
1/2 chili (urkärnad och finhackad)
1/2 rödlök (finhackad)
1/2 lime, saften
1 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka färsk koriander

Skala och kärna ur mango och gurka och skär i fina bitar. Blanda med delade körsbärstomater och finhackad, urkärnad chili och rödlök. Pressa över saften från limen och smaka av med lite salt och en nypa socker. Avsluta med att strö över rikligt med färsk koriander.

Lime- och vitlöksfrästa räkor med koriander

Tid: 10 minuter

Mycket gott, särskilt tillsammans med en krämig guacamole.

400 g skalade räkor
2 msk olivolja
1–2 chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 kruka färsk koriander

Fräs räkorna hastigt i olja i en rundbottnad stekpanna eller wok. Blanda ner urkärnad, finhackad chili och vitlök. Pressa över limesaft och klipp över koriander.

Färska majskolvar med vitlökssmör

Koka färska majskolvar i lättsaltat vatten och servera med extrasaltat smör med finhackad vitlök.

Guacamole

Tid: 5 minuter

Det gäller att hitta perfekt mogen avokado, sedan sköter resten sig självt!

3 avokado
1/2 gul lök (finhackad)
1 msk majonnäs
1/2 dl gräddfil
1/2 lime
salt

Mosa ihop avokadon med finhackad lök, majonnäs, gräddfil och limesaft. Smaka av med salt.

Kall vitlökssås

Tid: 5 minuter

Gräddfilens rundhet, vitlökens sting och honungens sötma. Tre smakkompisar!

3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 tsk flytande honung
salt

Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt.

Läs även: 3 vegetariska tacos till fredagsmyset

Laga vegetariska tacos till fredagsmyset.

Laga vegetariska tacos till fredagsmyset.

(0)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar