Annons

Annons

Tore Wretmans köttbullar med gräddsås

Klassiskt köttbullsrecept av Tore Wretman, som gjorts mer barnvänligt med ett tillägg: När löken är lätt brynt mixas den till puré, eftersom många barn inte gillar lökbitar i färsen.

Tore Wretmans köttbullar med gräddsås. Foto: Shutterstock

Tore Wretmans köttbullar med gräddsås. Foto: Shutterstock

4 personer
Tid: 30 minuter

Du behöver:

200 g nymalet nötkött
100 g nymalet kalvkött
100 g nymalet fläskkött
1/2 dl ströbröd (eller 1 dl vitt matbröd i smulor)
2 dl vispgrädde
1 gul lök (hackad)
smör (till stekning)
1 ägg
salt och nymalen vitpeppar

Annons

Gräddsås:

sky från stekpannan
1 msk smör
1 msk vetemjöl
japansk soja
1 köttbuljongtärning
ca 1/2–1 dl vispgrädde eller mellangrädde

Till servering:

hemlagat potatismos, lingonsylt och pressgurka (eller saltgurka)

Gör så här:

Lägg ströbrödet i grädden så det blöter upp ordentligt. Rör om då och då. Skala och hacka löken. Värm smöret i en stekpanna. Lägg i löken när smöret tystnat, och bryn den på svag värme. Tillsätt den brynta löken i det uppblötta ströbrödet. Rör ner ägget. Kör med stavmixer så löken blir puré. Blanda de olika färserna i en stor bunke. Tillsätt lökblandningen och rör om väl. Stänk i några droppar vatten så färsen blir smidig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar. Ta ett smörpapper och skölj av det med kallvatten. Forma små fina köttbullar och lägg på papperet, men gör först ett par och provstek dem i lite smör. Smaka om det behövs ytterligare kryddning. Forma resten av smeten till små fina bullar, och lägg upp dem på smörpapperet. Stek köttbullarna i omgångar i smör i stekpanna.

Häll över köttbullarna till en gryta. Koka ur pannan med några matskedar vatten efter varje omgång köttbullar, och häll på skyn. När alla köttbullar är stekta, dra pannan av värmen. Lägg i 1 msk smör och pudra över mjölet, vispa ner grädden och smula i buljongtärningen. Vispa flitigt, så mjölet inte klumpar sig.

Sätt pannan på svag värme och låt såsen koka upp. Den ska vara rätt tjock. Sila ner såsen över köttbullarna i grytan. Skaka grytan då och då så såsen blandar sig med skyn. Smaka av såsen och håll köttbullarna varma till servering.

Servera med potatismos, lingonsylt och pressgurka.

(71)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar