Annons

Annons

TV-dinner: Gumbo från ”True Detective”

Gumbo är en typisk sydstatsgryta med 
okra som kan varieras på många sätt, här med skaldjur. Hyllade kriminalserien True Detective utspelar sig i Louisiana där uttrycket ”First you 
make a roux” betyder att man tillagar en gryta i en fett- och mjölblandningsbas som fått småkoka till en mjuk brun färg: en roux.

Gumbo från "True Detective".

Gumbo från ”True Detective”.

4 personer

Du behöver:

1 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
3 selleristjälkar
1 gul lök
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater, delade
1 liter fiskbuljong
50 g fryst okra
2 lagerblad
cayennepeppar
1 burk krabbkött 170 g
2 tsk salt
300 g kungsräkor
1 msk rapsolja
½ kruka bladpersilja
ris till servering

Annons

Gör så här:

Vispa ihop olja och vetemjöl i en stor panna och koka upp. Låt redningen småkoka ca 20 minuter under omrörning, tills den har fått en ljust brun färg. Hacka sellerin, löken och paprikan i bitar, finhacka vitlöken. Tillsätt tomater och grönsaker i redningen och låt dem småkoka 15 minuter. Tillsätt buljong, okra, lagerblad och cayennepeppar och småkoka ytterligare 30 minuter. Ta upp lagerbladen ur gumbon. Häll av vattnet från krabbköttet och rör ner köttet i pannan och salta gumbon efter smak. Stek kungsräkorna snabbt på båda sidor och lägg ner i gumbon, toppa med bladpersilja. Servera med ris.

Recept och styling: Camilla Pérez
Foto: Lina Eidenberg Adamo

(28)

Upptäck vår kokbok!

Vill du ha ännu fler tips på snabb och enkel bjudmat? Missa då inte vår kokbok "Härliga helg”.

Läs mer och beställ här!

Annons

Laddar