Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Mästerkocken öppnar ny restaurang – tillsammans med Penny Parnevik

10 apr, 2024 
AvNami Kawakita
Mästerkocken öppnar ny restaurang – tillsammans med Penny Parnevik
Foto: Restaurang Parken
Den något otippade duon Christin Kashou och Penny Parnevik har slagit sina kloka huvuden ihop och öppnar nu upp Parken – en restaurang där alla är välkomna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Jubileumscocktail i Cadierbaren på Grand Hôtel StockholmBrand logo
Jubileumscocktail i Cadierbaren på Grand Hôtel Stockholm

På bara en vecka har det målats om och inretts, baren har kommit på plats och borden står dukade. Både Penny Parnevik och Christin Kashou verkar oförskämt lugna med att de idag slår upp dörrarna till restaurang Parken för allmänheten, trots att ingen av dem har sovit den senaste veckan.

Penny: Ja, men jag grät ju förra veckan!

Christin: Gjorde du? Jag med!

Penny: Det är bra, det betyder att man bryr sig!

När man träffar Christin och Penny får man direkt känslan av att de är två goda vänner som, precis som alla andra, sagt ”vi måste starta en restaurang” och faktiskt var några av de få som gjort verklighet av saken. Riktigt så gick det inte till, de har känt varandra i ungefär ett halvår och vänskapen är något som växt fram dag för dag i arbetet med restaurang Parken. Duon är överens om att det gått väldigt fort från idé till öppning.

Annons

Penny: Vi träffades genom att jag och min man Douglas var stammisar på en restaurang där Christin var kock. Sen har vi bara klickat, hängt och gått på parmiddagar. Och typ the rest is history.

Penny och maken Douglas var stammisar på restaurangen där Christin jobbade – och resten är historia!
Foto: Nami Kawakita

Sedan vinsten i Sveriges mästerkock 2021 har Christin levt och andats mat på heltid. Hon har utbildat sig till sommelier, jobbat på Surfers och Vineriet och är delägare i dumplingjätten Beijing 8. Hon är van vid stora hemlagade middagar hos mamma och pappa där alla är välkomna. Penny däremot, hon beskriver sig som en ”picky eater” och har, på grund av att de rest mycket, vuxit upp på restaurang och det är där hon och syskonen trivts bäst. Det var där de hade sin familjetid, pratade om livet och spelade spel.

Annons

Det känns som att de tillsammans har erfarenhet av mer än två personer. Christin med sin juristbakgrund, Penny som influencer och båda har växt upp i mer än en kultur. Men från början var Penny tveksam till att vara ansiktet utåt, hon ville bara investera och hjälpa till, helst i det tysta, rädd för hur det skulle uppfattas att hon var delägare i en restaurang med noll erfarenhet men Christin var bestämd med att de skulle göra det här tillsammans.

Penny: Jag är så imponerad av Christin, hon är the best of the best och jag kommer aldrig lägga mig i det hon är så himla, himla bra på. Jag ville bara investera och hjälpa till med det jag kan. Om någon skulle ifrågasätta varför jag gör det här, då säger jag att det är på grund av Christin. Annars skulle jag ju aldrig göra det här!

Christin: Många kanske inte tar influencers seriöst men det är ju genom den här typerna av yrken vi har byggt upp kapital och det är det kapitalet vi investerat i restaurangen. Vi har ändå lagt ganska mycket pengar på det här och vi skulle inte lägga pengar som vi själva har tjänat på något som vi inte tar seriöst eller tror på.

Annons

Penny: Men helt ärligt, du har ju ändå jobbat med det här och velat det här. Som sagt, på grund av mitt yrke och på grund av vad jag har kunnat göra, kunde jag investera i det här och det tycker jag är så coolt. Men jag brukar säga att det här är Christins restaurang and I'm just enjoying myself!

Christin: Penny har inte bara kastat pengar på restaurangen, du är ju väldigt folkkär och folk uppskattar dig och vet att du gör saker genuint. Det tror jag är väldigt viktigt för folk att känna!

På restaurang Parken är den solsäkra uteserveringen på plats
Foto: Nami Kawakita

Att starta en restaurang har såklart kommit med många utmaningar. De har suttit på många möten med revisorer, hyresvärdar och lärt sig mycket om den mansdominerade branschen de senaste månaderna.

Annons

Penny: Som två kvinnor märker man snabbt i vilka rum man tas på allvar och i vilka man inte gör det. Man måste nästan begära någon typ av respekt, vilket man inte får per automatik.

De är tydliga med att det inte började med två BFF:s som ville öppna en restaurang för skojs skull, hela idéen har grundat sig i business, de vill göra något bra och de vill tjäna pengar. Vänskapen är en bonus, en riktigt bra bonus.

Ett familjärt koncept

Penny är tydlig med att hon tycker att det ÄR Christins restaurang, hon har satt menyn och Penny är nöjd med sin pasta. Menyn på restaurang Parken är influerad av mellanöstern och består av mellanrätter som är tänkta att dela med varandra, likt familjemiddagarna som Christin växt upp med – ett fat på bordet, man delar, man tar om, man fyller på och lägger till. Alla bidrar med sitt till bordet, precis som på restaurangen.

Annons

Christin: Jag bidrar med de arabiska grejerna, Penny kommer med sin pasta och så hittar vi de svenska råvarorna som är i säsong.

De har svårt att komma överens vad på menyn som är godast men tillslut enas de om att blomkålen, kycklingen och pommesen nog är det man ska testa när man besöker restaurang Parken. Självklart kompletteras det med en, som Christin beskriver det som ”lagom stor”, vinlista med cirka 150 flaskor. Uteserveringen är på plats och den som sitter där kan med lugn och ro låta barnen leka i parken mittemot.

Christin Kashou, Penny Parnevik och lilla Achilles.
Christin Kashou, Penny Parnevik och lilla Achilles.Foto: Nami Kawakita

Vissa saker är väldigt Christin, vissa saker är väldigt Penny. De har verkligen hittat en balans där bådas personligheter får ta plats och bådas kunskap kommer till användning. Som hundägare är vattenskålar på uteserveringen ett måste för Christin medan Penny har räknat på att de behöver ha fem barnstolar och var den som kom med korgar med pennor, ritblock och klossar. Något som gör det enklare för barnfamiljer att kunna njuta av maten.

Annons

Penny: Jag tycker det är charmigt att få ta med barnen. Det värsta jag vet är att inte känna mig välkommen på en restaurang bara för att jag har en bebis.

Dörren är öppen

Restaurang Parken slog upp dörrarna för middagsgäster den 9 april och om en vecka kopplar de på även en lunchmeny. Exakt vad som kommer finnas på den verkar inte vara bestämt i skrivande stund men det verkar inte heller stressa dem, för Penny och Christin är en vecka en evighet.

Christin: På lunchen kommer vi nog försöka hålla oss till det klassiska, just för att folk har begränsat med tid. Vi öppnar med lunch först nästa vecka, så vi har tid!

Penny: Är det något vi lärt oss under den här processen så är det att vi båda är lösningsorienterade! Vi löser det bara, ingenting är omöjligt.

Dagen innan den offentliga öppningen har de testkört menyn på familj och vänner, något som verkar ha varit en succé. Mia Parnevik hade med sig UNO för spelkvällar och familjerna träffades för första gången.

Annons

Christin: Igår kramade Pennys mamma mig och sa: ”Vi är familj nu.” Det var kul!

Alla i familjen har fått bidra. När den stora vinkylen, som Douglas bar in, levererades med ett amerikanskt eluttag, då var det Christin som ringde sin kusin som är elektriker medan pappa fick komma och fixa espressomaskinen. På golvet sitter lilla Achilles medan mamma Penny plockar och fixar. Det är det här som genomsyrar hela restaurangen, den röda tråd som binder samman Christin och Penny – de starka familjebanden. Här står dörren alltid öppen, alla är välkomna.

Det är de starka familjebanden som verkligen binder samman Christin och Penny.
Foto: Restaurang Parken

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons