Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

7 saker du inte visste om popcorn

17 jan, 2024 
AvNami Kawakita
7 saker du inte visste om popcorn
Janerik Henriksson/TT
Den 19 januari är det internationella popcorndagen. Det firar vi med några krispiga fakta du garanterat inte visste om våra fluffiga favoritsnacks och ett par goda förslag hur du piffar upp dem!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträttenBrand logo
Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

Popcorn har mest troligt sitt ursprung i Centralamerika, där urbefolkningen tros ha odlat majs och upptäckt att det "poppade" när det utsattes för värme. Inuti varje popcorn-korn finns en liten vattendroppe omgiven av ett hårt skal kallat ett skalkorn. När popcornet värms upp, omvandlas vattnet till ånga, vilket skapar tryck inuti kornet vilket får popcornet att explodera.

Popcorn är en av de äldsta snacksen vi har och har hängt kvar i över 6000 år. Självklart förtjänar detta lilla korn en helt egen dag och den internationella popcorndagen infaller den 19 januari.

Annons
Popcorn tros ha funnits i över 6000 år!

7 saker du kanske inte visst om popcorn

1. Sveriges första färdigpoppade popcorn

För 67 år sedan lämnade Sputnik atmosfären, T-Centralen i Stockholm invigdes och Det sjunde inseglet hade premiär. Dessutom fick Sverige sina första färdigpoppade popcorn. Året var 1957 och Estrella, som då låg i Alingsås, påbörjade produktionen av popcorn och potatischips.

2. Popcorn i rymden

Popcorn har ätits i rymden av bland annat astronauten Clayton C. Anderson. När han öppnade en påse karamellpopcorn i fartyget så spreds krossade popcornsmulor överallt. Trots kaoset och jagandet efter smulor så lyckades han till slut lösa problemet genom att försegla påsen och använda ett luftfilter för att fånga upp popcornböset.

Annons

3. Gråt inte över spillda popcorn

Kopiösa mängder popcorn har dumpats i havet. Varför? Jo, för när Kustbevakningen övat inför potentiella oljeutsläpp är det poppade popcorn som har används för att simulera olja i havet. Spillda popcorn beter sig ungefär på samma sätt som spilld olja. Så bli inte förvånad om du hittar lite popcorn vid strandbrynet.

4. Popcorn är inte lika som bär

Olika typer av majskorn som används till olika sorters popcorn. Till Estrellas färdigpoppade popcorn används en speciell sort som ger extra stora, extra goda och extra fluffiga popcorn. Mums!

5. 40 ton popcorn!

Estrellafabriken i Göteborg producerar 40 TON(!) färdigpoppade popcorn varje månad till Svenska popcornälskare. Det är jättemycket, för att vara exakt.

6. Högsta popcornstuds

Rekordet för det högsta poppade popcornkornet är över 3,5 centimeter!

7. Schyssta popcorn

Estrella var först i Norden med att utveckla mikropopcorn utan palmolja och utan perfluorerade ämnen i påsarna.

Annons

Popcorn är så mycket mer än bara ett biosnack, popcorn kan också vara en ingrediens i både mat och efterrätter – i Ecuador toppar man ofta sin ceviche med popcorn! Eller så kanske ni kommer ihåg popcornsalladen som blev viral för några år sedan? Karamelliserade popcorn är inte heller dumt, antingen som lördagsgodis eller som pricken över i:et på en oemotståndlig morotskaka med vaniljfrosting!

KARAMELLISERADE POPCORN MED HAVSSALT

Doppa gärna de karamelliserade popcornen i smält choklad!

Recept på karamelliserade popcorn>>

MOROTSKAKA MED VANILJFROSTING OCH KARAMELLPOPCORN

Läcker uppgradering av den goda saftiga morotskakan.

Recept på morotskaka med karamellpopcorn>>

Oemotståndlig morotskaka med vaniljfrosting och karamellpopcorn

Omslagsbild: TT
Foto: Stine Christiansen, Columbus Leth, Betina Hastoft, Estrella

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons